Рецензія на книгу Е. Тополя “Бісмарк. Російська любов залізного канцлера »

Рецензія на книгу Е. Тополя "Бісмарк. Російська любов залізного канцлера »

Для вченого, який звик до сухої мови досліджень, документів, статистичних збірників, непроста справа оцінювати твір белетристики, та ще присвячений такій пікантній темі, як любовні зв’язки Залізного канцлера. Однак, автор настільки вміло вплів сюжетну лінію роману Катерини Орлової і Отто фон Бісмарка в загальну канву історичного процесу світового масштабу, де, за словами Освальда Шпенглера, гештальти зіштовхували великі дійсності, що при прочитанні роману складалося враження, що перед очима розгортається строкате полотно історичних подій , де ми бачимо імператорів, посланників, агентів, а на задньому фоні трохи віддалік величезний рейхсканцлер прогулюється з повітряною коханою.

Завжди буває так, що в будь-якій книзі кожен читач бачить, насамперед, те, що він хоче побачити. Цінителі любовних романів будуть міркувати про відносини Кетті і «дядечка», ламати голову над тим, чи був це класичний трикутник або все ж хитрий дипломатичний трюк. Любителі історії, безумовно, оцінять наведені автором спогади очевидців про події тих років, коли Отто фон Бісмарк творив свою Імперію і одночасно будуть намагатися знайти хоч якусь зачіпку, що дозволяє дорікнути автора в надто вільному трактуванні фактів.

Фактів в романі дійсно вистачає з надлишком. Спогади сучасників, вставки з мемуарів самого Бісмарка, дають в кінцевому підсумку детальну картину життєвого шляху, мабуть, одного з найуспішніших німецьких політиків. Не випадково, Бісмарка донині цитують і в Німеччині, і ще більше в Росії. І це не дивно. Особливі відносини, що склалися в той історичний період між країнами, служили запорукою мирного співіснування. Слід згадати і Договір про підстрахуванні 1887 р., коли Росія і Німеччина таємно уклали де факто військовий союз, і згадану автором допомогу Росії з боку Пруссії під час повстання в Польщі … Різка зміна курсу, що послідувала після відставки Бісмарка, перекреслила не лише всю російську політику канцлера. Вона дала поштовх до нової перекроювання європейської карти коаліцій і фактично зробила неминучою Світову війну. Іронія долі – безпека всієї Європи деколи перебувала в руках однієї людини. Чи це не роль особистості в історії?

Чого в романі більше? Любові, пристрасті або сухих фактів, схожих на зведення з полів битв? Напевно, стосовно до Бісмарка можна сказати, що його особа була настільки всеосяжною, що він поглинає собою весь роман. До речі, до цих пір у багатьох містах Німеччини збереглися досить незвичайні споруди, іменовані «вежами Бісмарка». На питання про їх призначення місцеві жителі і історики одностайно відповідають, що Бісмарк був настільки великий, настільки сильний і величезний, що ці масивні кам’яні споруди покликані підкреслити його велич. Чи стане цей роман ще однієї такої вежею? Думаю, що ні. Не ту мету переслідував автор. У перипетіях історичних подій, в «кошмарах коаліцій», у вічній боротьбі з фрондерства парламентаріями, нарешті, в спокійному самоті у себе в патріархальному Варціне або Фрідріхсруе Бісмарк знаходив час бути повноцінною особистістю, людиною, якій ніщо людське не чуже. Можливо, саме ця риса і зробила його настільки улюбленим своїми співвітчизниками, а також об’єктом поклоніння для багатьох сучасників за кордоном.

Чи мав справді місце роман Бісмарка і Катерини Орлової, або ж це продукт історичної містифікації, якими була наповнена Європа після Першої світової війни. А адже знаменита книга Орлова вийшла в Німеччині як раз в той час, практично одночасно з калейдоскопом Лжеанастасій та інших гучних історій. Напевно, ми цього ніколи не дізнаємося. Та й чи варто? Нехай ця красива історія, майстерно втілена автором у художній роман, назавжди залишиться легендою. Адже легенди не помиляються, як помиляються іноді історики. Легенда, за влучним висловом сучасника, – це очищена від усього непотрібного, зведена в архетип сама дійсність.

Автор: diana

Можливо вас зацікавить:

Переглядів: 79